1ο Βραβείο για το 6ο ΓΕΛ Καβάλας στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τρισδιάσταστης Σχεδίασης

Το πρωί της Πέμπτης 12-10-2023 έλαβε χώρα στο προαύλιο του σχολείου η βράβευση των μαθητών που εκπροσώπησαν το 6ο ΓΕΛ Καβάλας, στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τρισδιάσταστης Σχεδίασης που διοργάνωσε το τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την ομάδα Kavaliers2023. Η ομάδα αποτελούνταν από του μαθητές: Γιαννακοπούλου Άννα, Ζώγα Ηλία, Ίσεμπορν Μελίνα, Καραχάλιο Γεώργιο, Καρολίδη Ελευθέριο, Κυρκαλά Σοφία, Παπαδόπουλο Πρόδρομο, Στεργιοπούλου Ελευθερία, Στερνιώτη Σωτήριο, και Χίμτσι Αντριάνα και διακρίθηκε λαμβάνοντας το 1ο βραβείο ST3dM 2023 στην κατηγορία των Λυκείων. Υπεύθυνος εκπαιδευτικός της ομάδας ήταν ο καθηγητής Πληροφορικής Θωμαΐδης Σάββας.

Αποτελέσματα-high-school-2023

Θεματολογία των Λυκείων ήταν:

«Η πόλη μας»

«Μελετάμε την πόλη μας προσπαθώντας να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε τα θετικά στοιχεία που έχει και τα προβληματικά θέματα με τη ματιά της αειφόρου ανάπτυξης. Εντοπίζουμε κάποιο πρόβλημα που να σχετίζεται με την αειφορία και επινοούμε μία κατασκευή που βοηθά στην επίλυσή του. Σχεδιάζουμε τα αντικείμενα που θα λύσουν το πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει.»

Οι μαθητές ερεύνησαν σε βάθος τα θέματα της πόλης μας με τη ματιά της αειφόρου ανάπτυξης, εντόπισαν τα σχετικά προβλήματα και πρότειναν λύσεις. Μια αειφόρος πόλη πρέπει να επενδύει στον τομέα του περιβάλλοντος με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δημιουργία χώρων πράσινου και ανακύκλωση, στον τομέα της οικονομίας με την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, της αγοράς εργασίας και τη βελτίωση της ελκυστικότητας για ανάπτυξη επιχειρηματικών και τουριστικών δραστηριοτήτων και στον τομέα της κοινωνίας με την άρση των ανισοτήτων και του αποκλεισμού των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων από την πρόσβαση στα αξιοθέατα, στις υπηρεσίες και γενικότερα σε κάθε γωνιά της πόλης. Με γνώμονα τα παραπάνω, η ομάδα του Διαγωνισμού αποφάσισε την ανάπτυξη ενός σχεδίου για την επίλυση της Αναβάθμισης και της Ανάπλασης της Παλιάς Πόλης της Καβάλας.

Η πρόταση των μαθητών υλοποιήθηκε με το online εργαλείο τρισδιάστατης σχεδίασης «Tinkercad» και περιλάμβανε:

  • Κατασκευή ανελκυστήρα για τα ΑμεΑ, που καταλήγει στο εσωτερικό του κάστρου, με φωτοβολταϊκό πάνελ ώστε να διαθέτει αυτόνομη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας
  • Πεζοδρόμηση της Παλιάς Πόλης και απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων εκτός από το Τρενάκι του Δήμου, το οποίο θα μεταφέρει δωρεάν τους τουρίστες αλλά και τους κατοίκους της περιοχής
  • Δημιουργία ποδηλατοδρόμων με δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτων
  • Ανάπτυξη νέων καταλυμάτων, χώρων εστίασης και καταστημάτων προώθησης τοπικών βιολογικών προϊόντων (Green Market)
  • Τοποθέτηση καφέ κάδων ανακύκλωσης για τη συλλογή υπολειμμάτων τροφών και την προώθησή τους σε μονάδες κομποστοποίησης
  • Δημιουργία πάρκων, τα οποία συνεισφέρουν στην απομάκρυνση της ρύπανσης αλλά και στην κοινωνική ευημερία

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές του 6ου ΓΕΛ Καβάλας για την εξαιρετική κατασκευή τους και την άξια βράβευσή τους. Οι δεξιότητες που ανέπτυξαν, αποτελούν το ουσιαστικό βραβείο που θα κρατούν για πάντα στη ζωή τους.

Παρουσίαση Κατασκευής ST3dM2023