Διάκριση του 6ου ΓΕΛ Καβάλας στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τρισδιάστατης Σχεδίασης και Εκτύπωσης

Το 6ο ΓΕΛ Καβάλας συμμετείχε στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τρισδιάσταστης Σχεδίασης και Εκτύπωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την ομάδα Kavaliers, η οποία αποτελούνταν από του μαθητές της Α’ Λυκείου: Κάκου Ευαγγελία, Κλειτσιώτη Δημήτριο, Κρασοτούλομο Ελευθέριο, Χαραλαμπίδου Μαρία Αγάπη και Χαριτοπούλου Μαρία Κρυσταλλία. Υπεύθυνος εκπαιδευτικός ήταν ο καθηγητής Πληροφορικής Θωμαΐδης Σάββας. Η ομάδα Kavaliers διακρίθηκε λαμβάνοντας το τρίτο βραβείο ST3dM2022 στην κατηγορία των Λυκείων.

Αποτελέσματα-high-school-2022

Θεματολογία των Λυκείων ήταν:

«Η πόλη μας»

«Μελετάμε την πόλη μας προσπαθώντας να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε τα θετικά στοιχεία που έχει και τα προβληματικά θέματα με τη ματιά της αειφόρου ανάπτυξης. Εντοπίζουμε κάποιο πρόβλημα που να σχετίζεται με την αειφορία και επινοούμε μία κατασκευή που βοηθά στην επίλυσή του. Μαθαίνουμε μέσα από online μαθήματα πως μπορούμε να σχεδιάσουμε σε τρεις διαστάσεις. Σχεδιάζουμε το/τα αντικείμενα που θα λύσουν το πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει.»

Οι μαθητές αρχικά πραγματοποίησαν έρευνα σε βάθος για τα θέματα της πόλης μας με τη ματιά της αειφόρου ανάπτυξης. Εντόπισαν τα σχετικά προβλήματα και πρότειναν λύσεις. Στη συνέχεια, κατόπιν ολομέλειας της ομάδας αποφασίστηκε ως πρόβλημα προς επίλυση η «Ατμοσφαιρική ρύπανση».

Η πρόταση των μαθητών για την επίλυση του προβλήματος υλοποιήθηκε με το online εργαλείο τρισδιάστατης σχεδίασης «Tinkercad». Αρχικά, επικεντρώθηκαν στην αισθητή μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης με τη διαπλάτυνση των κεντρικών δρόμων και την κατασκευή δημοτικού πάρκινγκ δωρεάν στάθμευσης, ώστε να γίνεται η μετάβαση στο κέντρο της πόλης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έπειτα, ολοκληρώθηκε ο επανασχεδιασμός του οδικού δικτύου με την κατασκευή κυκλικών κόμβων αντί των φαναριών και υλοποιήθηκε η ενσωμάτωση στη μακέτα, πάρκου και δέντρων σε εγκαταλειμμένες περιοχές. Στο τελικό στάδιο προστέθηκαν φωτοβολταϊκά πάνελ στα δημόσια κτίρια, στις στάσεις και στα λεωφορεία για αυτόνομη κίνηση χωρίς την εκπομπή ρύπων CO2.

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές του 6ου ΓΕΛ Καβάλας για την εξαίρετη εργασία τους και την άξια βράβευσή τους. Παρόλα αυτά, οι δεξιότητες που ανέπτυξαν, αποτελούν το ουσιαστικό βραβείο που θα κρατούν για πάντα στη ζωή τους.

Παρουσίαση Εργασίας ST3dM2022