Αξιολόγηση Erasmus+ (2017 μέχρι σήμερα)

Κατά το χρονικό διάστημα 2017 μέχρι σήμερα το 6ο Γενικό Λύκειο υλοποίησε 14 προγράμματα Erasmus+. Ακολουθεί αξιολόγηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων από καθηγητές και μαθητές του σχολείου μας.

Πριν περίπου 6 χρόνια το καραβάκι του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας άνοιξε πανιά για την Ευρώπη… Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε σε προγράμματα Erasmus… με μεγάλη επιφύλαξη και δεύτερες σκέψεις στην αρχή, αλλά με θάρρος και τόλμη στη συνέχεια!

Έτσι, το σχολείο μας συμμετείχε ως εταίρος σε μια σειρά από projects και συνεργάστηκε με σχολεία από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Σήμερα,  μπορώ να πω πως η συμμετοχή σε ένα έργο Erasmus όχι μόνο είναι μια αξέχαστη εμπειρία για  έναν μαθητή κατά τη σχολική του εκπαίδευση, αλλά παράλληλα  του προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Η συνεργασία με μαθητές από άλλες χώρες βοηθά τους μαθητές  μας να διευρύνουν  τους ορίζοντές τους επικοινωνώντας με ανθρώπους από όλη την Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσουν  μια ανοιχτόμυαλη και σφαιρική προοπτική που θα τους ωφελήσει στις μελλοντικές σπουδές και τη σταδιοδρομία τους.

Επιπλέον, η συμμετοχή σε ένα έργο Erasmus+ απαιτεί ομαδική εργασία, επικοινωνία και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να αναπτύξουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους ικανότητες, καθώς περιηγούνται σε νέα περιβάλλοντα και συνεργάζονται με ανθρώπους από διαφορετικό υπόβαθρο. Οι μαθητές μπορούν ακόμη να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση των παγκόσμιων ζητημάτων και να γίνουν στο μέλλον συνειδητοποιημένοι  και ενεργοί πολίτες.

Τέλος, η συμμετοχή σε ένα έργο Erasmus εμπλουτίζει το βιογραφικό τους και μπορεί να τους βοηθήσει να ξεχωρίσουν σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Επομένως, εάν έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε ένα έργο Erasmus, μη διστάσετε, μπορεί να είναι μια συναρπαστική εμπειρία που θα σας αλλάξει τη ζωή!

Μαρία Μουτάφη, καθηγήτρια 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας

Ευκαιρίες για συμμετοχή σε σύνθετες δράσεις, ευκαιρίες για διεύρυνση γνώσεων και επαφών με πολυπολιτισμικές ομάδες, προώθηση των αρχών της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας, αξιοποίηση ευκαιριών για συμπεριληπτικότητα και πολυμορφία, βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας, είναι μόνο μερικά από τα αποτελέσματα της ενεργής συμμετοχής μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού στα προγράμματα Erasmus. Είναι αναμφισβήτητη η εξαιρετική συμβολή των προγραμμάτων Erasmus στην πολυεπίπεδη συνεργατικότητα. Με την επίσκεψη σε εκπαιδευτικές μονάδες άλλων χωρών και από την άλλη την υποδοχή ξένων μαθητών και εκπαιδευτικών επιτυγχάνεται η ενθάρρυνση συνεργασίας, κοινής προσπάθειας και δραστηριοτήτων μεταξύ ατόμων από εντελώς διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα, κάτι που αποτελεί αναγκαιότητα για την επίτευξη του κοινού στόχου των μελών της. Ε.Ε. , της δράσης ως ενός οργανισμού σαν ένα σώμα. Εξάλλου, η πλειονότητα των κρίσιμων προβλημάτων της εποχής αφορούν σε όλους τους πολίτες και επομένως η σύμπραξη μαθητών και εκπαιδευτικών σε περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές για παράδειγμα, αποτελεί μοναδική ευκαιρία πρώτης επαφής σε διαπολιτισμικές κοινές δράσεις.

Αδιαμφισβήτητα, θα ήθελα κι εγώ ως νέο μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας να συμμετάσχω σε πρόγραμμα Erasmus και να επωφεληθώ όλων των πλεονεκτημάτων και των ευκαιριών για νέες γνώσεις και εμπειρίες που θα αποκομίσω. Η αξιοποίηση της σύζευξης των ετερόκλητων στοιχείων θα διαμόρφωνε ένα πιο ολοκληρωμένο και ενημερωμένο, επομένως καλύτερο εκπαιδευτικό!

Όλγα Χατζηγερακούδη, καθηγήτρια 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας

Οι αναμνήσεις που δημιουργήσαμε σε λίγες μόλις μέρες θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στην μνήμη μας. Μέσω αυτού του προγράμματος όχι μόνο αναπτύξαμε τις κοινωνικές μας ικανότητες, μάθαμε σημαντικές νέες πληροφορίες αλλά ήρθαμε σε επαφή με νέους πολιτισμούς, γνωρίσαμε πόσο όμορφη μπορεί να είναι η διαφορετικότητα μεταξύ των λαών αλλά και πόσα πολλά μας ενώνουν στην πραγματικότητα. Συνειδητοποιήσαμε πως ίσως  τελικά δεν είμαστε και τόσο διαφορετικοί. Μια αληθινά ουσιώδης εμπειρία ζωής, την οποία πρέπει να βιώσει κάποιος ώστε να αντιληφθεί την πλήρη διάσταση της αξίας της.

Αναστασία Γαλάνη, μαθήτρια Γ’ Τάξης

Προσωπικά έχω συμμετάσχει σε πολλά προγράμματα Erasmus+ και το πρόγραμμα “Destination: Happiness!” ήταν ένα από αυτά. Χαίρομαι πολύ που ήμουν μέρος αυτού του προγράμματος. Γνώρισα υπέροχους ανθρώπους και δημιουργήσαμε όμορφες αναμνήσεις μαζί. Οι καθημερινές μας δραστηριότητες μας έφεραν πιο κοντά και μάθαμε να επικοινωνούμε καλύτερα μεταξύ μας. Οι καθηγητές μας ήταν πολύ βοηθητικοί και δημιουργικοί, ήταν οι καλύτεροι!

Μπαλάση Σοφία, μαθήτρια Γ΄ Τάξης

Πιστεύω πως τα προγράμματα Erasmus είναι πολύ επωφελή για τους μαθητές. Σε αυτό το πρόγραμμα, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω υπέροχους ανθρώπους, να κάνω φίλους και να αποκτήσω αξέχαστες αναμνήσεις. Επίσης, έμαθα χρήσιμους τρόπους με τους οποίους μπορώ να προστατεύσω το περιβάλλον και να μειώσω το ατομικό μου αποτύπωμα σε αυτό. Θα πρότεινα σε όλους τους συμμαθητές  και φίλους μου να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα Erasmus, διότι ήταν πραγματικά μια αξέχαστη εμπειρία!

Κωσταντίνα Αναστασία Παπαϊωάννου, μαθήτρια Γ’ Τάξης

Όλα κάποτε τελειώνουν, το μαγικό ταξίδι του Erasmus, όμως δεν τελειώνει ποτέ! Η διασκέδαση, οι φίλοι που αποκτήσαμε και η εκμάθηση μέσω του προγράμματος είναι αυτά που θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μας. Η εμπειρία ήταν μοναδική και θα πρότεινα ανεπιφύλακτα στον καθένα να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, αν έχει την ευκαιρία. Όχι μόνο συνεργαστήκαμε με παιδιά από το εξωτερικό μέσω του διαδικτύου, αλλά το Φεβρουάριο του 2022, είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε μερικούς από τους φίλους μας στο σχολικό τους χώρο, στην Τσεχία. Ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια, γεμάτο κέφι και αξέχαστες στιγμές γέλιου καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας. Το “Destination: Happiness!” μας βοήθησε πράγματι να βρούμε την ευτυχία, η οποία τελικά καταλάβαμε πως βρίσκεται στα απλά! Αν θες κι εσύ να βρεις την ευτυχία, τότε άρπαξε την ευκαιρία και λάβε μέρος σε ένα πρόγραμμα Erasmus!

Βάλια Πρασά μαθήτρια Γ΄ Τάξης

Πριν από μερικούς μήνες και κατά την περίοδο της σχολικής χρονιάς 2021-2022, συμμετείχα σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “Destination: Happiness!”. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτού, εγώ και ορισμένοι ακόμα συμμαθητές μου, ήρθαμε σε επαφή με το περιβάλλον και με την πόλη μας, την Καβάλα, ενώ παράλληλα, δουλέψαμε και στο αίσθημα της ομαδικότητας, μέσα από διάφορες ομαδικές εργασίες, όπως συνεντεύξεις, που απαιτούσαν τη συμβολή και συμμετοχή όλων μας. Η εμπειρία μας, όμως, μπορώ να πω ότι κορυφώθηκε, με την επίσκεψη των συμμαθητών μας στο τέλος της σχολικής χρονιάς, από τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο εκείνη, όχι μόνο ήρθαμε σε επαφή με άλλους λαούς μαθαίνοντας εκτενέστερα τον πολιτισμό τους, αλλά διαμορφώσαμε κι ένα σύνολο ανεκτίμητων φιλιών, που θα κρατήσουν για μια ζωή, μέσα από ένα σύνολο διαφορετικών και με μεγάλο ενδιαφέρον δραστηριοτήτων, όπως είναι η παρουσίαση TedTalks και οι ξεναγήσεις στην Καβάλα και στη Θάσο. Μπορώ να πω, λοιπόν, αναμφίβολα, πως η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα αυτό ήταν μια εμπειρία μοναδική, την οποία προτείνω ανεπιφύλακτα και σε οποιονδήποτε άλλο νέο που πιθανό να ενδιαφέρεται αλλά διστάζει να συμμετάσχει σε κάτι αντίστοιχο!

Ασπασία Ρήγα, μαθήτρια Γ΄ Τάξης

Το πρόγραμμα Erasmus υπήρξε για μένα ένα μοναδικό ταξίδι εμπειριών και γνώσεων. Μέσα από τη συνεργασία με τους μαθητές των άλλων χωρών, μάθαμε πως μπορούμε να συνδράμουμε συλλογικά στην επίλυση κοινών προβλημάτων, θέτοντας κοινούς στόχους και διαμορφώνοντας κοινές ελπίδες για το μέλλον. Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα μου επέτρεψε αφενός να δημιουργήσω νέες σχέσεις και φιλίες με μαθητές του εξωτερικού, αλλά και μου έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψω σε ξένες χώρες, να γνωρίσω τον πολιτισμό τους και να αποκτήσω όμορφες εμπειρίες. Για το λόγο αυτό, θα παροτρύνω όλους τους μαθητές να αρπάξουν την ευκαιρία και να λάβουν μέρος σε ανάλογα προγράμματα, ώστε να μπορέσουν να διευρύνουν τόσο τις διαπροσωπικές σχέσεις τους όσο και τους ορίζοντές τους.

Ευαγγελία Παπαδοπούλου, μαθήτρια Γ΄ τάξης

Θα ήθελα πάρα πολύ να συμμετέχω σε προγράμματα Erasmus, γιατί από την εμπειρία μου στο Γυμνάσιο είναι η καλύτερη απασχόληση κατά τη σχολική περίοδο. Μου αρέσει να μαθαίνω τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τη γλώσσα άλλων χωρών και να δημιουργώ συμμετέχοντας σε δραστηριότητες των προγραμμάτων Erasmus!

Παναγιώτα Χαλβατζόγλου, μαθήτρια Α τάξης