Το 6ο Γενικό Λύκειο Καβάλας στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας

Η αποστολή του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας, στο πλαίσιο του σχεδίου Erasmus+ ΚΑ229 με τίτλο «European Values with Manga», έλαβε μέρος στην 5η διεθνική συνάντηση κατά το χρονικό διάστημα από 9 Μαΐου έως 13 Μαΐου 2022 κατά την οποία συμμετείχαν επίσης άλλα δυο σχολεία από το Εσκί – Σεχίρ της Τουρκίας, ένα από το Άρκος ντε Βαλντέβεζ, της Πορτογαλίας και φυσικά οι Ρουμάνοι οικοδεσπότες. Στις εργασίες αυτής της συνάντησης έλαβαν μέρος, 6 μαθήτριες/μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί.


Στις 08-05-2022 η αποστολή ταξίδεψε από την Ελλάδα με προορισμό την Ρουμανία. Από τις 09-05-2022 ξεκίνησαν στις εγκαταστάσεις του θεωρητικού λυκείου της Τιμισοάρα «Gricore Moisil» οι δραστηριότητες, όπως είχαν οριστεί από την ομάδα Erasmus του σχολείου υποδοχής. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής των αποστολών από την Διεύθυνση και το προσωπικό του σχολείου, κατά την οποία ανταλλάχθηκαν εθιμοτυπικά δώρα. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου.


Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια Animation και Stop Animation και συζητήσεις σχετικά με το θέμα της «Δικαιοσύνης», με τα σκίτσα «Manga». Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με εργαστήριο δημιουργίας ταινιών μικρού μήκους μέσω του προγράμματος Comipo όπου και ολοκληρώθηκαν 6 ταινίες μικρού μήκους βασισμένες στα σενάρια με θέμα τη δικαιοσύνη που είχε ετοιμάσει κάθε σχολείο πριν από τη συνάντηση.


Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν επίσης επισκέψεις – ξεναγήσεις στην Τιμισοάρα (παλιά πόλη, ιστορικά κτήρια, κλπ) και γνωριμία με το πολιτισμό, την ιστορία και τα αξιοθέατα της Ρουμανίας, από εξειδικευμένο ξεναγό – ιστορικό καθώς και μία εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Experimentarium» (Κέντρο Φυσικής & Πειραμάτων), της Τιμισοάρα.


Την τελευταία ημέρα του προγράμματος στην τελετή λήξης στο αμφιθέατρο του σχολείου, παρουσιάστηκαν οι ταινίες των έξι μαθητικών ομάδων που κέρδισαν τις εντυπώσεις χάρη στην δημιουργικότητα, τις δεξιότητες και την ευαισθησία τους ως προς το πρόβλημα της δικαιοσύνης (justice) σε όλες τις μορφές του. Η τελετή έληξε με την απονομή των Πιστοποιητικών συμμετοχής στο πρόγραμμα.


Στις 14-05-2022 η αποστολή του 6ου ΓΕΛ Καβάλας επέστρεψε στην Καβάλα. Οι στόχοι του προγράμματος επιτεύχθηκαν σε κλίμα άριστης συνεργασίας τόσο μεταξύ των μαθητών όσο και μεταξύ των εκπαιδευτικών. Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα λόγω της πανδημίας Covid 19.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δανιήλ Εμμανουηλίδης