Το 6ο Γενικό Λύκειο Καβάλας στο Arcos de Valdevez

Η επίσκεψη της αποστολής του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας στο Arcos de Valdevez της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο του σχεδίου Erasmus+ ΚΑ229 με τίτλο «European Values with Manga», έλαβε μέρος στην 4η διεθνική συνάντηση κατά το χρονικό διάστημα 20 Μαρτίου έως 26 Μαρτίου 2022, κατά την οποία συμμετείχαν επίσης άλλα δυο σχολεία από το Εσκί – Σεχίρ της Τουρκίας, ένα από την Τιμισοάρα της Ρουμανίας και φυσικά οι οικοδεσπότες. Στις εργασίες αυτής της συνάντησης έλαβαν μέρος, 5 μαθήτριες και 3 εκπαιδευτικοί.


Στις 20-03-2022 η αποστολή ταξίδεψε από την Ελλάδα με προορισμό την Πορτογαλία. Από τις 21-03-2022 ξεκίνησαν στις εγκαταστάσεις του Epralima Escola Profissional do Alto Lima οι δραστηριότητες, όπως είχαν οριστεί από την ομάδα Erasmus του σχολείου υποδοχής. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής των αποστολών από την Διεύθυνση, το προσωπικό του σχολείου, τον Δήμαρχο της πόλης και άλλους τοπικούς διοικητικούς παράγοντες.


Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια και συζητήσεις σχετικά με το θέμα του «Ρατσισμού», με τα σκίτσα «Manga» από τον καθηγητή των Καλλιτεχνικών μαθημάτων Hugo-Jesus Afonso και από τον σκηνοθέτη Paulo Pinto με θέμα «Οι βασικές αρχές των κινουμένων σχεδίων». Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με εργαστήριο δημιουργίας ταινιών μικρού μήκους μέσω του προγράμματος Comipo όπου και ολοκληρώθηκαν 5 ταινίες μικρού μήκους βασισμένες στα σενάρια με θέμα τον ρατσισμό που είχε ετοιμάσει κάθε σχολείο πριν από τη συνάντηση.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν επίσης επισκέψεις – ξεναγήσεις στις πόλεις Porto και Arcos de Valdevez και γνωριμία με το πολιτισμό και τα αξιοθέατα της Πορτογαλίας καθώς και κρουαζιέρα στον ποταμό Douro.


Την τελευταία ημέρα του προγράμματος στην τελετή λήξης στο αμφιθέατρο του σχολείου, παρουσιάστηκαν οι ταινίες των πέντε μαθητικών ομάδων που κέρδισαν τις εντυπώσεις χάρη στην δημιουργικότητα, τις δεξιότητες και την ευαισθησία τους ως προς το πρόβλημα του ρατσισμού σε όλες τις μορφές του. Η τελετή έληξε με την απονομή των Πιστοποιητικών συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Στις 26-03-2022 η αποστολή του 6ου ΓΕΛ Καβάλας επέστρεψε στην Καβάλα. Οι στόχοι του προγράμματος επιτεύχθηκαν σε κλίμα άριστης συνεργασίας τόσο μεταξύ των μαθητών όσο και μεταξύ των εκπαιδευτικών.


Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα λόγω της πανδημίας Covid 19.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
& αρχηγός της αποστολής
Δανιήλ Εμμανουηλίδης