Δραστηριότητες κατά το σχολικό έτος 2021-2022

Οκτώβριος 2021

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Erasmus Days 2021, #erasmusdays, το 6ο Γενικό Λύκειο Καβάλας παρουσίασε, στην πλατεία Καπνεργάτη της Καβάλας, ένα μέρος των δράσεων του προγράμματος Erasmus+ “Destination: Happiness!”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Καβάλας και το Δήμο Καβάλας.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100054311029962

https://www.facebook.com/Destination-Happiness-103274097830805

 

11-25 Οκτωβρίου 2021

Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση μαθητών από όλες τις χώρες μέλη του προγράμματος. Στη συνάντηση συμμετείχαν μαθητές της Β΄ τάξης του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας και κατά τη διάρκειά της διερευνήθηκε το επίπεδο ευεξίας στο σχολικό περιβάλλον των χωρών μελών.

https://youtu.be/kpaKSBacTVU

https://twinspace.etwinning.net/100245/pages/page/1867158

https://twinspace.etwinning.net/100245/pages/page/1867158

 

Μάιος-Οκτώβριος 2021

Μαθητές της Α΄ τάξης και Β’ τάξης του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, αφού συνειδητοποίησαν τις αρνητικές επιπτώσεις ενός επιβαρυμένου περιβάλλοντος στη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου, ανέλαβαν δράση και προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο καλλιτεχνικά ενορχηστρώνοντας, παίζοντας και τραγουδώντας το τραγούδι με τίτλο «Ν΄ αγαπάς» των Παντελή Θαλασσινού και Νίκου Βελιώτη .

Συναντήθηκαν διαδικτυακά 20 μαθητές μουσικοί και χορωδοί του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας.

https://youtu.be/nMBM0oB9x4o

https://www.facebook.com/100054311029962/videos/612371393224765

https://twinspace.etwinning.net/100245/pages/page/1606024

https://www.facebook.com/Destination-Happiness-103274097830805/

6-10 Δεκεμβρίου 2021

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Destination: Happiness!” 2 μαθητές και 3 καθηγητές του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας συμμετείχαν στην 1η συνάντηση των εταίρων ομάδων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη Jonava της Λιθουανίας κατά το χρονικό διάστημα από 6 έως 10 Δεκεμβρίου 2021.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο  Jonava Jeronimas Ralys Gymnasium και σε μουσεία της περιοχής και είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων, στο μουσείο, στη βιβλιοθήκη και σε ειδική αίθουσα διδασκαλίας του σχολείου Jonava Jeronimas Ralys gymnasium, από εκπαιδευτικούς που ανήκουν στο προσωπικό του σχολείου, στο πλαίσιο των παρακάτω μαθημάτων

  • Αγγλική Γλώσσα,
  • Γεωγραφία,
  • Καλές Τέχνες
  • Χορός

Ο κύριος στόχος των παραπάνω εργαστηρίων ήταν οι μαθητές να εμβαθύνουν στους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης οι οποίοι τέθηκαν κατά τη Διεθνή Συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών το 2015 και πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι το 2030.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις και εργαστήρια στα παρακάτω μουσεία:

  • Εθνογραφικό Μουσείο στην πόλη Jonava. Οι μαθητές κατασκεύασαν οικολογικά παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κεριά.
  • Εθνοκοσμολογικό Μουσείο Λιθουανίας στη περιοχή Moletai. Οι μαθητές προσέγγισαν την επίδραση του περιβάλλοντος στην επίτευξη της ευτυχίας με γνώσεις που αποκτήθηκαν στον τομέα της βιολογίας, της φυσικής και της αστρονομίας.
  • Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην πόλη Βίλνιους. Οι μαθητές αναζήτησαν εκφράσεις των συναισθημάτων τόσο σε συγκεκριμένα “graffiti” της πρωτεύουσας όσο και σε έργα τέχνης του μουσείου.
  • Μουσείο Εθνογραφικό στο κάστρο Gediminas στην πόλη Βίλνιους. Συνδυάζοντας πληροφορίες σχετικά με την τοπική ιστορία, οι μαθητές συνειδητοποίησαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του λαού της Λιθουανίας.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100054311029962

https://twinspace.etwinning.net/100245/pages/page/1971233

 

24-28 Ιανουαρίου 2022

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος 2 μαθητές και 3 καθηγητές του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας συμμετείχαν στην 2η συνάντηση των εταίρων ομάδων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη Uhersky Brod της Τσεχίας κατά το χρονικό διάστημα από 24 έως 28 Ιανουαρίου 2022.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο  Secondary Industrial School and Business academy και σε χώρους ιστορικής σημασίας της ευρύτερης περιοχής .

Ο κύριος στόχος των εργαστηρίων ήταν οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν τις αιτίες δημιουργίας του καθημερινού άγχους καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν σε ειδική αίθουσα διδασκαλίας του σχολείου, σε αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών και στην αίθουσα κινηματογράφου 3D. Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς που ανήκουν στο προσωπικό του σχολείου στο πλαίσιο των παρακάτω μαθημάτων:

  • Αγγλική Γλώσσα
  • Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Μοντάζ
  • Καλές Τέχνες

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω εκπαιδευτικές επισκέψεις:

  • Villa Tugendhat στην πόλη Brno. Οι μαθητές αναζήτησαν τα στοιχεία που συμβάλλουν στην ευτυχία κατά τη διάρκεια ξενάγησής τους σε μια οικία ιστορικής σημασίας.
  • Basilica στην περιοχή Velehrad. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη Βασιλική, ενημερώθηκαν για την τοπική ιστορία και συνειδητοποίησαν τη σπουδαιότητα της ζωγραφικής και της γλυπτικής ως μέσα έκφρασης συναισθημάτων.
  • Ziva Voda Modra στην περιοχή Velehrad. Οι μαθητές προσέγγισαν την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στην καθημερινή ζωή και ευημερία του ανθρώπου.

Το τελικό προϊόν των εργαστηρίων ήταν ένα video το οποίο δημιουργήθηκε από τους μαθητές και παρουσιάστηκε στην ολομέλεια την τελευταία ημέρα της επίσκεψης. Οι μαθητές, μέσω των εμπειριών που αποκόμισαν, κατέγραψαν στο video αιτίες δημιουργίας του καθημερινού τους άγχους, όπως είναι η αναβλητικότητα και η έλλειψη προγραμματισμού των καθημερινών υποχρεώσεών τους καθώς και μεθόδους αντιμετώπισής του, όπως είναι η συμμετοχή σε ομαδικές εργασίες, η άθληση και το παιχνίδι.

https://twinspace.etwinning.net/100245/pages/page/2058761

 

20-26 Μαρτίου

Κατά το χρονικό διάστημα 20 μέχρι 26 Μαρτίου, δεκατέσσερις (14) μαθητές και πέντε (5) καθηγητές συμμετείχαν διαδικτυακά σε υβριδική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από το σχολείο Międzynarodowe Liceum Ogólnokształcące Paderewski w Lublinie της πόλης Lublin της Πολωνίας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές έθεσαν τα θεμέλια και τις προϋποθέσεις για απόκτηση ατομικής οικολογικής συνείδησης μέσω συμμετοχής τους σε προσομοίωση του  ευρωπαϊκού κοινοβουλίου νέων.

https://twinspace.etwinning.net/100245/pages/page/2301664

 

Μάρτιος-Μάιος 2022

Κατά το χρονικό διάστημα Μάρτιος έως Μάιος 2022, οι μαθητές αφού εμπνεύστηκαν από τις γνώσεις που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους στις δραστηριότητες του τριετούς προγράμματος Erasmus+“Destination: Happiness!”, έδρασαν ως εμπνευστές της γενιάς του μέλλοντος. Κατέγραψαν το προσωπικό τους μήνυμα και δημιούργησαν χρονοκάψουλες.

https://twinspace.etwinning.net/100245/pages/page/2362527

Επιπρόσθετα, αφού μελέτησαν τα χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης ομιλίαs, δημιούργησαν ομιλίες (TEDx-like ομιλίες) σχετικά με τα βασικά στοιχεία που καθορίζουν την προσωπική ευτυχία. Οι ομιλίες των μαθητών θα παρουσιαστούν από τους ίδιους σε ειδική εκδήλωση,  που θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης των ομάδων κατά το χρονικό διάστημα 20 έως 25 Ιουνίου.

Τέλος, μαθητές και καθηγητές του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας προετοίμασαν το πρόγραμμα της τελευταίας συνάντησης των ομάδων που διοργανώνεται από το 6ο Γενικό Λύκειο Καβάλας κατά το χρονικό διάστημα 20 έως 25 Ιουνίου.